Terrassa

El mal hàbit de pressionar les dents

Has sentit alguna vegada un soroll de grinyolar les dents mentre algú dormia? Has notat un desgast en els extrems de les dents? El grinyolar o el desgast són dos símptomes clars del bruxisme, un trastorn bucodental força freqüent al qual no parem massa atenció. Es tracta d’un hàbit que incita a pressionar les dents per descarregar la tensió de forma inconscient, fins i tot adormits. Moltes vegades és l’odontòleg qui el detecta en una revisió rutinària de control a la consulta. Els especialistes calculen que prop del 70% de la població adulta el pot patir en algun moment de la seva vida.
A la Clínica Dental Dr. Montané consideren que és un problema de salut dental que ha de ser revisat i tractat encara que el pacient no sigui conscient de patir-lo. L’estrès i la vida moderna han incrementat de manera preocupant els casos de bruxisme. “Pot fer acte de presència de nit o de dia, afecta els dos sexes de forma indistinta i tampoc es diferencia per edats”, explica el doctor Norbert Montané. “En l’etapa infantil tendeix a disminuir favorablement a mesura que es desenvolupa la dentadura completa i apareixen els queixals i les dents permanents”, apunta.

Símptomes i conseqüències
Dolor a la mandíbula, molèsties a les oïdes, mal de cap, dolors musculars i contractures a la zona cervical o desgast de les dents. Són alguns dels molts símptomes que pot causar el bruxisme, el nom amb què es coneix aquesta acció de serrar les dents involuntàriament quan es dorm. Es tracta d’un hàbit inconscient, que és difícil de controlar i eradicar sense ajuda d’un professional. Pot provocar danys importants en la nostra dentadura: desgasts, dolor, destrucció de l’os, problemes d’articulació temporomandibular, d’alineació dental, fissures de l’esmalt o una predisposició a patir càries o traumatismes a les genives, com explica el director mèdic de la Clínica Dental Dr. Montané. “Totes aquestes conseqüències són degudes que les dents xoquen entre si de forma anòmala i això fa que es desgastin de manera excessiva”, indica.
Un altre dels problemes que causa aquest fregament inusual de la boca és la sobrecàrrega dels teixits de suport de la dent. Això pot causar una mobilitat dental i, fins i tot, la pèrdua de la peça.
Una realitat del bruxisme, segons explica el doctor Montané, és que “no arriba a desaparèixer mai perquè es tracta d’una disfunció del sistema nerviós central”. Per protegir les dents de la pressió exercida a l’estrènyer la mandíbula es recomana l’ús d’una fèrula de descàrrega. Un fisioterapeuta o teràpies de relaxació poden ser algunes solucions. Si la malaltia està en fase més avançada es pot recórrer a tècniques de rehabilitació total amb corones a la clínica. El tractament del bruxisme ha avançat amb innovacions com les porcellanes adherides sense metall. Amb tot, l’odontòleg indicarà la millor opció que cal seguir.

To Top