La fundació va ser creada el 1995 amb la finalitat de fomentar el benestar físic i mental dels joves a través d’activitats de lleure, de l’esport i de la pràctica de l’exercici físic.
Un dels seus projectes són els “Cruyff Court”, petits camps de futbol d’ús lliure que tenen per objectiu inculcar valors com la responsabilitat, la integració, el joc en equip i la prevenció del sedentarisme o de l’obesitat infantil. Des de la fundació asseguren que la seva finalitat “és donar l’oportunitat a les famílies amb menys recursos que els seus fills puguin practicar esport d’una forma segura al barri i en unes instal·lacions de qualitat”.
Terrassa en té un des de l’any passat. Batejat amb el nom de l’exblaugrana Xavi Hernández està a la pista poliesportiva de Can Tusell, és de gespa artificial i l’esplai la Fàbrica s’encarrega de la seva gestió. Va ser el novè d’Espanya i un més dels 187 que hi ha a tot el món. Amb els joves que juguen en aquests camps s’organitza el torneig dels Cruyff Courts, on participen nens i nenes d’entre 10 i 12 anys. “Primer és la final de la seva ciutat, després la catalana i, si es classifiquen, la final internacional.”
Nens amb discapacitats
No és l’únic lligam que la Fundació Cruyff té amb la nostra ciutat. “Havíem donat suport a un projecte de futbol per a nens amb paràlisi cerebral i, actualment, ajudem un petit grup de boccia per a nens amb discapacitat d’una escola de Terrassa”, afegeixen. Una idea que lliga directament amb els projectes que tenen per a aquest col·lectiu infantil.
Consideren que, amb tot això, a Terrassa només li cal fer realitat el tercer objectiu que té la fundació: el Pati 14. “Consisteix a arreglar els patis de les escoles utilitzant tres de les 14 pintures que oferim als nens i que ells han de triar. És una manera de fer els patis molt més atractius perquè convidin a jugar i evitar, en certa manera, el sedentarisme i l’obesitat”, expliquen.
L’organització d’un circuit benèfic de golf va permetre recaptar diners per a aquest projecte. “L’any vinent no ho farem nosaltres perquè serem beneficiaris del torneig Desafío Nacex Barça-Madrid, que es farà al Reial Club de Golf la Mola.” La recaptació es destinarà a qualsevol dels tres pilars de la Fundació Johan Cruyff.
Tres grans ambaixadors
Albert Sala (Terrassa, 1981) n’és ambaixador des del 2009 i treballa al Johan Cruyff Institute, la branca acadèmica que dóna formació a esportistes i professionals de l’esport. L’any passat s’hi van sumar la Sarai Gascón (Terrassa, 1992), com a esportista paralímpica, i el Xavi Hernández (Terrassa, 1980), pels vincles que tenen amb l’Obra Social “la Caixa”, de la qual l’exblaugrana també és ambaixador. Són tres esportistes d’elit que s’impliquen en el projecte, la missió i els objectius de la fundació. “Sempre són convidats als esdeveniments que organitzem perquè són tot un referent i molts nens somien ser com ells”, afegeixen.
No fa gaire la Fundació Cruyff i la Fundació Leo Messi han estat reconeguts amb els Premis Special Olympics Catalunya. A banda, també ha participat amb la Fundació Isidre Esteve en unes jornades celebrades a l’Hospital Sant Joan de Déu que tractaven sobre la importància de l’esport en nens discapacitats.