Terrassa

Grans viatges: La Xina: més enllà de Pequín i Xangai

Fins ara la destinació més popular de la província xinesa de Guangxi, al sud del país, és Yangshuo, una població rural enclavada en un dels paisatges més macos del món, molt semblant al de la badia de Halong, a la veïna Vietnam, amb la qual aquesta província del sud de la Xina comparteix frontera.
A Yangshuo s´accedeix habitualment per vaixell després de fer un creuer pel riu Li (que en xinès vol dir “riu d´aigua cristal·lina”) on el viatger se sorprèn davant la inesgotable successió de penyals, cingles i pujols que voregen el llit fluvial.

Yangshuo, la més visitada
El Pujol dels Nou Cavalls, el Cim dels Cinc Dits, la Peülla de Cabra, el Prat, la Poma o el Lotus Verd són els noms amb què els xinesos han batejat les capritxoses formes que el temps ha modelat en els penyals i que es reflecteixen a l´aigua.
Des de l´embarcador s´accedeix a Yangshuo per un mercat ambulant, que desemboca a la molt turística West Street, el carrer de l´oest. Restaurants, tendes de roba, bosses d´imitació, calçat, artesania, petites antiguitats, quincalles de Mao i “souvenirs” per portar a amics i coneguts poblen tot el vial. No obstant això, per aconseguir-ho, caldrà regatejar dur per comprar a bons preus.
A l´última dècada, Yangshuo ha quadruplicat el nombre de turistes que arriben per visitar-la. Les xifres anuals són de 12 milions, dels quals dos milions són estrangers. La ciutat s´ha convertit en una immillorable carta de presentació per visitar i conèixer la província de Guangxi. Una zona que va ser descoberta als anys 70 pels primers turistes de motxilla d´Occident, que es van aventurar a viatjar pel sud de la Xina.
Actualment, la ciutat té 60.000 places hoteleres i una població total de 300.000 persones, incloent-hi els pobles de la comarca. El sector és tan pròsper que fins i tot els camperols s´han apuntat al negoci turístic i acullen els visitants, que allotgen al costat dels camps d´arròs.
Per tal de completar l´experiència, no cal perdre´s el sorprenent espectacle de llum i so “La tercera germana Liu”, del director Zhang Yimou, el mateix que va dirigir les cerimònies d´inauguració i clausura dels Jocs Olímpics de Pequín el 2008: davant 3.500 espectadors, 600 actors recreen una història d´amor, amb el rerafons bucòlic de la vida en un poble de pescadors, en un escenari sobre l´aigua i amb els penyals il·luminats de Yangshuo com a teló de fons.

Guilin, tot llum
L´aigua, els llums de colors i la música són també el reclam del creuer nocturn pel riu Li, a la ciutat de Guilin. L´enllumenat enlluerna les cases de te de la ribera, les falses pagodes de diversos pisos i una successió de rèpliques de famosos ponts com el de les cadenes de Budapest, el “mathematical” de Cambridge o alguns dels que creuen el riu Sena, a París, fins a arribar a una recreació d´un antic poble xinès.
Cada vegada més acollidora per al turisme estranger, Guilin permet als visitants passejar pels seus cèntrics carrers plens de comerços, bars i restaurants (un parell d´ells de cadenes de menjar ràpid occidental). En acabar la jornada, res millor que refrescar-se a la ribera del riu, al costat de famílies que gaudeixen del capvespre.

Turisme a l´alça
Mostra del desenvolupament accelerat d´aquesta zona és la flamant autopista que enllaça Guilin amb Yangshuo, els hotels de luxe o el tren d´alta velocitat en construcció (una xarxa en tela d´aranya que cobrirà tota la Xina, amb gairebé 12.000 quilòmetres construïts i altres en procés) dins l´aposta del país de diversificar el turisme a tota la geografia del país. Els funcionaris lloen el turisme com a font d´inspiració per al desenvolupament de la Xina, després de dècades de ferri aïllament. Han trobat en les seves peculiars ètnies un important filó per atreure el visitant forà a províncies com Guangxi (20 milions de persones, de les quals el 40 per cent pertany a minories), on les muntanyes i cims entre els rius Li i Yulong fan que tingui un paisatge únic i singular, ple de bellesa i encant.

To Top