Ho preveiem tots els banquers a les presentacions al inici del 2015: la volatilitat serà la norma que marcarà el comportament dels mercats, fet que s’ha anat constatant al llar del any.
Obrim els diaris, escoltem les noticies o parlem amb el nostra banquer i la paraula volatilitat está present en tot moment.
Ens diuen que els mercats experimentaran moments de molt alta volatilitat, per contratemps diversos propis de la incertesa econòmica generada pels canvis en les politiques fiscals o monetàries, contagi financer, tensions geopolítiques o simples canvis en el sentiment inversor. I seguidament ens diuen que no ens deixem portat emocionalment pels episodis de volatilitat i, en lloc d’això, els veiem com a oportunitats d’adquirir els actiu a un millor preu. Ens diuen que la volatilitat és inevitable als mercats i una part inherent a la inversió.
Però que és la volatilitat? La volatilitat és una primera aproximació al risc. La volatilitat (alguns experts també parlem de "desviació típica") no fa una altre cosa que mesurar com la rendibilitat s’ha desviat de la seva mitjana històrica. Dit d’una manera més tècnica, la volatilitat intenta quantificar la variabilitat o dispersió d’un actiu respecta a la seva tendència central. És a dir, ens ajuda a diferenciar un actiu financer estable d’un que no ho és. Es fa servir principalment com a mesura del risc d’un actiu: com més volàtil sigui un actiu, un major risc tindrà.
S’ha de reconèixer que la volatilitat, per si sola, no ofereix molta informació al inversor. Que vol dir, per exemple, que un fons tingui una volatilitat anual del 9%? D’aquí la importància de comparar la volatilitat d’un actiu amb la mesura de la seva categoria i les mesures de les categories entre elles.
Per altra banda, la volatilitat només mesura el comportament passat. No s’ha de confondre amb el risc futur, encara que en moltes ocasions categories d’actius que han estat volàtils durant el passat ho continuen essent en el futur.
Però… puc combatre la volatilitat? Puc avaluar els riscos futurs de la meva inversió?
L’única manera de gestionar els possibles riscos futurs d’una cartera d’actius és coneixent el seu veritable nivell de risc, diversificant en actius de baixa correlació, mitjançant una gestió activa, i invertint a llarg termini.
En tots aquests passos, el seu banquer l’ha d’ajudar, elaborant un correcte test d’idoneïtat que li permeti conèixer el seu nivell de risc, fent un anàlisis de la cartera adequada al seu perfil i enfocada a llarg termini, doncs és l’única eina disponible per a travessar períodes de forta volatilitat.
En conclusió, no podem controlar els vaivens dels mercats, la volatilitat, però el que sí que podem és controlar el risc de les nostres inversions. El fet de conèixer les característiques de risc d’un determinat actiu és fonamental per entendre el seu possible comportament futur i preveure riscos. També ho és pel conjunt de la cartera del inversor, ja que per a una correcta diversificació és necessari combinar actius i fons que tinguin característiques de risc diferents. Tot això, adequat al nivell de risc de cada un i, sobre tot, el llarg termini sempre ajuda.
L’autora és directora Territorial Península – Banca March