Terrassa

Pràctiques orientals que exerciten el cos i la ment per trobar l´harmonia.

En un món tan accelerat on sovint tenim la ment distreta amb tots els imputs que ens arriben de les pantalles digitals, concentrar-se i trobar moments de serenitat sembla un exercici quasi impossible. En canvi, la meditació és un dels grans valors que atresoren les cultures orientals i fascinen els occidentals. Cada cop hi ha més persones que busquen un canvi cap a un estil de vida més pausat, lluny de l’estrès. Troben el camí en pràctiques mil·lenàries de l’Orient Llunyà, per arribar a la relaxació, exercitar la ment i, en definitiva, trobar el benestar.
Terrassa viu aquest interès pel món oriental i les seves teràpies naturals, com ara la medicina tradicional xinesa i les arts marcials. Els seus seguidors són persones que senten curiositat o fascinació per les disciplines orientals i els valors que transmeten. Alguns, a més de practicar-les, s’hi dediquen professionalment, ja sigui exercint de terapeutes, monitors de formació o impartint tallers. L’Ajuntament té censades 12 empreses de serveis “parasanitaris” (acupuntura i d’altres teràpies) i 25 autònoms d’aquestes especialitats.

Diumenge, txi kung al parc
Faci fred o calor, a Terrassa, cada primer diumenge de mes, el Torrent de les Bruixes del parc de Vallparadís (al costat del pont de Sant Pere) es transforma en una classe gratuïta a l’aire lliure de qigong (també txi kung). El taller, l’imparteix Ivan Trujillo, professor d’aquesta tècnica mil·lenària xinesa. La cita serà demà, de 10 a 11 del matí, si no fa presència la pluja. Fa onze anys que el també president de l’associació Alquímia Interna organitza aquestes classes a l’aire lliure i veu que a Terrassa hi ha un interès creixent per tot allò que envolta la cultura xinesa. “Fem una activitat esportiva que va bé per a la salut i això atrau la gent”, diu aquest egarenc que va començar als 16 anys fent art marcial coreà.
Més enllà de ser pràctiques minoritàries o alternatives, aquestes activitats són habituals als gimnasos i centres esportius de la ciutat. Els centres cívics tenen molts adeptes entre la gent gran perquè fent aquests exercicis suaus guanyen mobilitat i autoestima. “Els moviments del qigong no suposen grans reptes físics i, en canvi, ens permeten aconseguir estar més dinàmics. Mentalment experimentem un estat d’alleujament de les preocupacions i l’estrès diaris”, descriu Josep Garcia, un terrassenc que acaba d’obrir el centre Malba amb la seva dona, Alba Agusí.
Fa temps que el Josep sentia inquietud per aquestes disciplines i ha triat el qigong mèdic, “perquè és un art marcial que m’ha permès trobar l’equilibri que buscava i m’ha animat a impartir classes”. Per fer les sessions ha estudiat diferents cursos de monitor. “Ara en faré un de tres mesos a l’Institut Qigong de Barcelona.” La seva do-na, Alba, esteticista des de fa 30 anys, ha ampliat la seva formació en altres camps de la medicina tradicional xinesa com el massatge tuina o l’acupuntura.
“Tenim constància que l’interès del públic és cada cop més gran cap a aquestes arts marcials perquè amb el ritme trepidant amb què vivim es busca trobar un espai per a un mateix on assolir una pau mental i física”, indica el Josep.
Hi ha qui busca respostes en els sistemes de pensament orientals, noves formes de motivació i troba un refugi personal per canviar. Amb tot, cal saber diferenciar bé cada corrent i tècnica.

Medicina en moviment
Tant el tai txi com el qigong (txi kung) són disciplines que es basen en un seguit de moviments lents i coordinats que proporcionen salut física i mental a la persona. El tai txi és un art marcial considerat també com a “medicina en moviment” que ajuda a mobilitzar i desbloquejar l’energia. Practicar-lo millora l’equilibri, incrementa el benestar psicològic i estimula la circulació.
El qigong o txi kung significa “treball de l’energia” i és un mètode d’exercicis i moviments corporals que, ajudats de la respiració controlada, treballen activant i equilibrant l’energia dels òrgans interns i els meridians. Fa segles que a la Xina s’utilitza com a pràctica preventiva.
Del Japó ens arriben tractaments energètics com el reiki, una tècnica d’imposició de mans que els darrers anys s’ha popularitzat molt als centres de benestar natural. El reiki és una tècnica manual que treballa per restablir l’equilibri energètic de la persona.
La medicina tibetana, per la seva banda, “és un art de vida mil·lenari, una manera de cuidar-se, un sistema educatiu, que va més enllà d’un sistema mèdic; és una veritable ciència de la vida”, com explica la terapeuta Montse Gotsens. Un dels seus diagnòstics és a través del pols de la persona. “No es tracta de comptar el nombre de pulsacions sinó de percebre l’estat de salut dels òrgans del cos i la seva energia”, descriu la Montse Gotsens.

L’atenció plena o “mindfulness”
Una altra de les tendències de moda per cuidar cos i ment és trobar la serenitat amb tècniques de meditació del budisme. A més d’una pràctica tan estesa com el ioga hi ha un nou corrent que ara s’imposa: el “mindfulness”. Va agafar força als Estats Units i a Terrassa ja hi ha centres on s’imparteix. El “mindfulness” o atenció plena és ja reconegut per la psicologia com una manera efectiva de reduir l’estrès, augmentar l’autoconsciència i millorar el benestar.
D’altra banda, abans els metges recomanaven banys termals, ara la moda que ve del Japó són els “banys de bosc”, una experiència meditativa i relaxant entre els arbres. En definitiva, equilibrar el ying i el yang ens ajudarà a gaudir d’una bona salut física i mental durant més temps.

Guía de cursos als Centres Cívics
La pràctica d’arts marcials prolifera als centres cívics de Terrassa. Hem consultat l’agenda d’activitats i la sorpresa és que aquest octubre està farcit de classes. En alguns casos el període de matriculació encara és obert.
Centre C. Montserrat Roig
-Tai txi els divendres al matí.
-Txi Kung els divendres al matí. (Ho organitza el Club de la Gent Gran de Ca n’Anglada.)
-Ioga dilluns i dimecres a la tarda (23 persones inscrites) i ioga relaxació, dimarts i dijous. Org. Ass. per la Millora de Ca n’Anglada i Col·lectiu de Dones de Ca n’Ang.

Centre Cívic Alcalde Morera
-Tai txi, dimarts i dijous tarda. Ho organitza l’AV. de Can Palet.
casal cívic can boada
-Tai txi. Ho organitza el Grup de Dones de Can Boada.
-Ioga. AV. Grups Gibraltar.

Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany
– Ioga. Dilluns i dimecres matí. Tenen tres grups d’una hora d’unes 20 persones per grup.
-Tai txi i ioga. AV. la Maurina

Casal Cívic de Ca N’Aurell
-Tai txi i ioga, dimarts i divendres, org. l’AV. i Maitri Tara.

To Top