Terrassa

Maria Orpí: “He descobert que m’agrada més exposar a l’aire lliure”

Cinc artistes de Terrassa, entre ells la Maria Orpí, han participat, conjuntament amb cinc escultors més d’altres indrets de Catalunya, en la primera Plantada d’Escultures a Lles de Cerdanya, una iniciativa artística que va sorgir de la nostra ciutat i que s’ha celebrat entre el 15 i el 28 d’agost d’enguany.

La Maria explica que "la idea se li va acudir al Joan Gómez, de l’Associació d’Amics de la parròquia de la Santa Creu, que és germà del Jordi Gómez, el regidor de Turisme de Lles. El Joan es va posar en contacte amb el Joan Martínez, president de l’Associació d’Escultors de Catalunya, i amb mi i al juliol ens em vam anar tots tres a Lles per a proposar-ho a l’Ajuntament".

L’Associació d’Escultors ja havia desenvolupat projectes semblants anteriorment a Sant Esteve Sesrovires i Castellgalí i en tenen un altre de previst pel novembre a Viladecavalls.

La Maria assegura que es va "enamorar del poble. Les roques naturals de Lles ja semblen escultures", diu. Tan bon punt van tenir el vist-i-plau de l’Ajuntament, van contactar amb altres escultors. "Va ser ràpid i una mica improvisat però s’hi van apuntar deu, amb un total de vint-i-nou escultures". N’hi havia de clàssiques i d’abstractes i de diversos materials: bronze, fusta, ferro, pedra i refractari o combinacions de fusta i ferro "que ara està molt de moda". Cinc dels participants eren de Terrassa: Maria Orpí, Joan Martínez -els coordinadors-, Nolo, Joan Serres i Rafael Serres.

La idea era repartir les escultures per tot el poble, integrant-les en la natura i l’arquitectura i "buscant el lloc més adequat per a cada peça". Per exemple, una figura d’una noia llegint es va instal·lar al costat de la biblioteca.

Per muntar-les van fer falta tres dies, durant els quals "vam estar allotjats en una fonda que ens van recomanar a l’Ajuntament on es menjava molt bé. Algunes escultures pesaven vuitanta kilos i vam haver de fer forats a terra per apuntalar-les", recorda la Maria. Mentres muntaven, "l’alcalde de Lles ens seguia per tot arreu, molt encuriosit".

La climatologia els va fer una petita mala passada perque es va posar a ploure mentres treballaven i van haver de parar una estona. "Alguns artistes van aprofitar la parada per a pintar aquarel·les. Estèticament, el cel era una meravella, amb uns núvols magnífics", assegura. També van passar fred, malgrat ser a mitjans d’agost. "Lles és a 1.430 metres d’alçada. Un dia estàvem a deu graus".

La inauguració
El dia de la inauguració, "hi havia moltíssima gent. Vam fer un itinerari perque cada escultor expliqués la seva obra. Un senyor ens va dir que una de les figures li recordava la seva veïna".

"He descobert que m’agrada més exposar a l’aire lliure que en una sala. Té més encant i et permet arribar a un públic més ampli, que potser no entraria mai en una sala d’exposicions però que si les obres són al carrer les veu", declara la Maria. Com que està ple de turistes, "també t’obres a mercats estrangers. Encara que realment no ho hem fet amb la intenció de vendre, els vam posar preu perque no se sap mai".

L’experiència va tenir tan èxit que els van demanar les escultures per a exposar-les en un restaurant de Llívia "on seran fins al 3 d’octubre". A més, l’alcalde de Lles "ens ha demanat que ho repetim a l’hivern, durant la temporada d’esquí".

To Top