Ha estat notícia, ja veurem en què quedarà, que des del 1986 fins al 2014 una senyora feia la neteja, sense cobrar ni estar donada d’alta de la Seguretat Social i ocupant a canvi un habitatge sense pagar, de l’Arxiu General de Protocols de Madrid, que depèn del Col·legi de Notaris de Madrid. El fet és transcendent i surt en premsa quan el col·legi de notaris esmentat vol desnonar la dita senyora de l’habitatge.
Aquest fet ens porta a comentar que, si aquella senyora treballava per al col·legi notarial, havia d’estar donada d’alta de la Seguretat Social, com també ho ha de ser el personal o la persona que s’ocupa de la neteja d’una comunitat de propietaris.
No hi ha excepcions i la pràctica en algunes comunitats, que a més no van normalment sobrades de liquiditat, de perdonar, de condonar eximint de pagament algun propietari o propietària (sempre o quasi sempre propietària) de les quotes a pagar a la comunitat a canvi de la neteja no és legalment correcte.
S’ha de tenir en compte que tota relació laboral entre una comunitat de propietaris i un empleat d’aquesta haurà d’estar enquadrada dins del Règim General de la Seguretat Social i regulada per la normativa corresponent, amb les seves respectives cotitzacions i obligacions, talment com si es tractés d’una empresa amb una activitat econòmica. No fer-ho correctament pot comportar a la comunitat incórrer en responsabilitats legals.
Els tòpics habituals, com ara "és una persona de confiança", "es paga el cupó, no cal fer el contracte" o "només són quatre hores a la setmana, no passarà res", haurien de ser desterrats perquè un accident o una denúncia podrien provocar un problema seriós, en cas d’empleats sense la cobertura social adequada.
De la mateixa manera que es va normalitzar la relació laboral dels conserges i porters amb les comunitats a través del Conveni Col·lectiu d’Empleats de Finques Urbanes, els empleats que fan la neteja a les comunitats haurien d’estar contractats a l’empara del que disposa el Conveni Col·lectiu del Sector de Neteja d’Oficines i Locals de Catalunya.
El fet que, per un acord de la comunitat, un propietari s’ocupi de la neteja a canvi de no pagar o pagar menys a la comunitat no és legalment correcte, ja que cal complimentar les obligacions corresponents amb la Seguretat Social (i no oblidem les corresponents a Hisenda). Hi ha sentències judicials que així ho contemplen i les responsabilitat per a la comunitat i també per a la persona del seu president no són una broma, ja que, a més, la persona que treballa fent la neteja a la comunitat adquireix també drets contra aquesta en ordre al possible pagament de pensions, indemnitzacions en cas d’accident, etcètera.
L’autor és advocat