Cada cop és més habitual sentir a parlar de negocis i empreses basades en l’economia col·laborativa. Aquestes iniciatives ofereixen un bé o un servei a un preu raonable, sovint compartint-lo per fer-ne un ús eficient. És un canvi cultural i socioeconòmic en els hàbits de consum, passant d’un model de consum individualitzat cap a nous models d’intercanvi i d’ús compartit d’objectes i serveis, sovint potenciats per les xarxes socials. Les iniciatives basades a compartir el cotxe, per exemple, ja són grans competidores davant del model clàssic de propietari únic del vehicle. Llogar el nostre pis buit quan marxem de vacances comença a ser cada cop més habitual demostrant la importància que està agafant en la nostra societat l’economia del col·laborar.
Ara bé, l’altra cara de la moneda és la controvèrsia que s’està generant a nivell legal. Per una banda, les plataformes digitals defensen aquesta tendència basada en l’ús compartit i responsable de béns i serveis entre usuaris (peer to peer o P2P). A l’altra banda, els sectors tradicionals defensen una aplicació homogènia de les normes reguladores en cada sector. El passat 4 de març, el Parlament de Catalunya va crear la Comissió d’Estudi de les Polítiques Públiques en Matèria d’Economia Col·laborativa per elaborar un document final amb propostes legislatives.
Ara per ara, la realitat és que roba, menjar, música, cotxes, pisos, classes d’anglès… Tot té cabuda a l’economia col·laborativa. Alguns exemples de nous usos són les plataformes SocialCar i Knok. SocialCar, amb 35.000 propietaris i conductors registrats, permet el lloguer de tot tipus de vehicles entre particulars, per unes hores o per mesos. La comunitat digital Knok, amb 80.000 usuaris en 10.000 destinacions de tot el món, és una plataforma online que facilita trobar i compartir una casa de forma senzilla, tant per a vacances llargues com per a escapades més esporàdiques.
Precisament per oferir als seus socis condicions diferencials i exclusives, i en línia amb la seva estratègia de digitalització de serveis, el RACC acaba de signar acords de col·laboració amb aquestes dues plataformes perquè dins l’àmbit de l’economia col·laborativa desenvolupen la seva activitat en base a la relació entre particulars, perquè són empreses del nostre país impulsades per emprenedors locals i perquè desenvolupen la seva activitat en un entorn legal i segur.
Sempre és positiu que una empresa catalana com el RACC aposti per iniciatives econòmiques que involucrin altres empreses del país i que a la vegada defensi polítiques econòmiques beneficiàries per als seus socis que promulguen una economia més justa, solidària i, fins i tot, beneficiosa per al medi ambient. Amb aquests acords, el RACC no només introdueix serveis d’economia col·laborativa amb avantatges per a tots aquells socis que vulguin integrar en la seva vida quotidiana models emergents en l’àmbit de la mobilitat i l’habitatge, sinó que a més potencia uns hàbits de consum més ètics, solidaris i respectuosos amb el medi ambient. L’economia està canviant i, per tant, tots ens haurem d’adaptar i aprofitar els nous reptes que això suposa.