Joan Domingo i Sara Costa formen part del grup Detrunkis, sorgit de l’Agrupament Escolta Torrent de les Bruixes. Aquest estiu se’n van de cooperants a Guatemala en un "projecte bidireccional. Anem a fer uns casals d’estiu i, al mateix temps, a conèixer l’experiència de la comunitat autogestionada Nuevos Horizontes a Petén", expliquen. Hi van un grup de nou persones i s’hi estaran tot un mes.
Aquesta comunitat va néixer a finals dels anys 60. "La van formar uns ex-guerrillers, partint de zero, al mig de la selva tropical, al nord del país. S’ho han fet tot ells perque no hi havia res, ni cases. Ara ja tenen llum i aigua potable unes hores al dia. Actualment hi viuen unes dues-centes famílies. Cadascuna té el seu hort. Es veu que abans hi havia un sol hort que era de tots però ara cadascú té la seva parcel.la i s’intercanvien els productes.També hi ha una escola popular que ofereix estudis secundaris a tota la regió", declaren.
Alberg
"Estarem tres setmanes allà i l’altra setmana a El Pato, una altra comunitat més recent, que fa pocs anys que funciona. A més, volem visitar les ruines i esperem veure ximpanzès i cocodrils… i segurament també mosquits gegants perque és l’època de les pluges", afegeixen. S’allotjaran en un alberg per a voluntaris i dinaran amb les famílies. Ténen la intenció de rodar un curtmetratge per a projectar-lo quan tornin ja que han previst realitzar un seguit de xerrades informatives sobre l’experiència.
A Nuevos Horizontes els Detrunkis hi faran uns "casals d’estiu per a nens de totes les edats, per a transmetre els valors dels escoltes. Els ensenyarem a fer castells, balls populars, tallers, cançons, jocs…"
El projecte va néixer fa dos anys. La Sara i el Joan indiquen que "va sorgir en una assemblea en la que tothom expressava les seves inquietuts. Una cosa en la que tots coincidíem és que hi ha alternatives al sistema capitalista". Van establir contacte amb la comunitat guatemalteca a través del Ronnie, un amic de la Júlia, una guia de l’Agrupament Escolta que estudia Antropologia. Per a pagar-se el viatge han estat "venent samarretes i realitzant altres activitats com la parada de llibres i roses que vam muntar per Sant Jordi" i també han aconseguit una petita subvenció.
Aquest projecte, tanmateix, no és el primer. L’estiu passat "vam estar a Navarra, a Gardalain i Lakabe", diuen. "Hi vam anar onze joves, a través d’un contacte de Pamplona. Gardalain és una comunitat rural que fa cinc anys que existeix. Era un poble abandonat que va ser repoblat per un grup de gent que va restaurar les cases i l’església. Mentres vam ser allà els vam estar ajudant en la construcció", recorden. Agreguen que "ens dutxavem amb mangueres i dormiem en tendes de campanya. A la nit haviem de fer fora les cabres que s’acostaven".
Pel que fa a Lakabe "ens van deixar allotjar en un casal juvenil. Lakabe va ser la primera comunitat autogestionada de Navarra, creada fa 35 anys. Hi viuen unes 50 persones i tots treballen allà, cadascú té el seu paper. Han restaurat els edificis, utilitzen energies renovables i la comunitat es finança a través de l’agricultura ecològica. El seu pa es ven a tot Navarra", expliquen. La Sara i el Joan asseguren que va ser "una experiència fantàstica i molt útil".