Opinió

Les colònies d’estiu

Avui vull reflexionar sobre la importància de les colònies d’estiu. La xarxa de relacions que protegeix els infants durant el curs es relaxa durant l’estiu. Els nens i les nenes s’estan més temps a casa i es produeixen canvis en la relació amb els referents habituals a causa sobretot de les vacances. Per això és oportú oferir, ara que estem en el període de vacances de l’escola, uns espais estructurats en què -sense negar que és temps de vacances escolars- puguin donar continuïtat al treball dut a terme durant els curs acadèmic.

Aquesta és la funció de les colònies d’estiu o dels casals d’estiu. Durant uns dies intensos -a les colònies- o durant unes hores cada dia -en els casals d’estiu- els infants es troben per créixer també com a persones en el temps lliure.

Aquesta és la raó que mou moltes escoles i parròquies a organitzar aquestes setmanes unes colònies d’estiu. Cada any en visito algunes i quedo admirat de la seva bona organització i dels seus fruits. També he de dir, i amb molta satisfacció, que aquests bons resultats es deuen a la labor voluntària de molts joves que actuen a les colònies com a monitors i monitores i ho fan de forma desinteressada. Sense ells i elles -són milers- no seria possible aquesta labor educadora i cívica i també cristiana. Per a tots ells, la meva admiració i la meva sincera gratitud.

Perquè siguin molts els nens i nenes que es beneficien d’aquestes iniciatives, la Fundació Pere Tarrés promou una campanya titulada "Ajuda’ls a créixer. Cap infant sense colònies". Aquesta iniciativa té com a objectiu fonamental garantir l’accés al temps lliure de la infància en situació d’exclusió social.

A Catalunya un de cada quatre infants viu sota la llinda de la pobresa i les activitats de temps lliure i d’esbarjo són una de les primeres que les famílies amb menys recursos no es poden permetre. Així ho demostren les xifres que la Fundació Pere Tarrés ha donat a conèixer; segons aquestes el 58 % de les famílies que reberen una beca per a les colònies o els casals d’estiu durant l’estiu passat disposen d’una renda inferior a 3.900 euros anuals per cada membre de la casa.

Anar a unes colònies o participar en un casal d’estiu ajuda a construir persones. I becar infants en situació de vulnerabilitat social perquè puguin accedir a aquests beneficis és una necessitat. Aquest estiu la Fundació Pere Tarrés ha previst becar més de 8.500 activitats a 4.100 infants per un import de 950.000 euros. Això suposa un 24% més d’infants becats que l’any anterior. Els cinc anys darrers, la fundació ha vist com les sol·licituds de beques per a aquestes activitats ha augmentat en un 236%. Per això m’uneixo a aquesta campanya que compta amb el recolzament de diverses institucions -públiques i privades, confessionals i laiques- perquè representa un benefici per als nen i nenes, però al mateix temps també comporta un benefici per a les seves famílies. Vull afegir que en l’assignació de les beques se segueix un procediment estricte en què s’examina la situació socioeconòmica de cada infant i de la família amb la finalitat d’assignar l’ajuda i l’activitat socioeducativa més adequades, sempre mirant de treballar en xarxa amb altres entitats per potenciar el creixement personal de l’infant també a l’estiu i en les activitats lúdiques.

To Top