Probablement estem vivim el món més lent de la resta de la nostra vida. Tot indica que el canvi tecnològic i les seves repercussions econòmiques, socials i culturals no pararan d’accelerar-se. El món és diferent des que les tecnologies exponencials comencen a mostrar la seva hegemonia. Les tecnologies exponencials creixen a un ritme d’acceleració inimaginable fins fa poc temps i assoleixen un nivell d’impacte vertiginós. La primera tecnologia exponencial que es va popularitzar va ser la dels semiconductors (base en la indústria informàtica) que va ser teoritzada pel president d’Intel, Gordon E. Moore, el 1965, i que ha passat a ser coneguda com la Llei de Moore, segons la qual el nombre de transistors d’un circuit integrat es duplicaria cada dos anys i el preu es reduiria a la meitat.
Les tecnologies que tenen més exponencialitat són les tecnologies de la informació, la robòtica, la intel·ligència artificial, la biotecnologia, la neurociència i la nanotecnologia. Aquestes tecnologies tornaran a canviar les nostres vides diverses vegades en aspectes fonamentals. Sense anar més lluny la seqüenciació de l’adn ha passat de costar 1.000 milions de dòlars a 5.000 dòlars i continuarà baixant fins a costar 1 dòlar el 2020 segons les previsions. De 1.000 milions a 1 dòlar. Només això significarà que la medicina canviarà radicalment donades les possibilitats de personalització que oferirà a tothom. Si a això afegim avenços com els que ja permet la robòtica en moltes operacions quirúrgiques, o de la nanotecnologia, veurem com la gestió de la salut acabarà essent molt diferent. Igual podem dir de les aplicacions de la intel·ligència artificial (màquines que prenen decisions intel·ligents) que serà capaç d’afrontar problemes d’una complexitat que la ment humana sola tardaria molt més a resoldre.
Algunes d’aquestes tecnologies exponencials han permès crear empreses que, en poc temps, han adquirit un valor increïble. WattsApp va ser comprada per Facebook per 19.000 milions de dòlars. Una companyia de missatges amb impacte mundial en què no treballen gaire més de 50 persones. De cop i volta, WattsApp passava a valer molt més que companyies com American Airlines, GAP, Ralph Laurent o Xerox. Sovint les tecnologies exponencials permeten innovacions exponencials en combinar-se amb models de negoci disruptius. Del que es tracta és de saber usar aquestes tecnologies exponencials per resoldre també els grans problemes de la humanitat: la pobresa i la fam, l’energia, la manca d’aigua, el canvi climàtic, el terrorisme, etcètera. Aquest és el propòsit de la universitat que ha fet bandera amb gran èxit de les potencialitats de les tecnologies exponencials per resoldre els grans reptes del món: la Singularity University fundada el 2008, entre d’altres per Google i la Nasa. Sens dubte, la universitat més de moda en el món.
Un dels principals reptes de les tecnologies exponencials és però generar mercats que també creïn grans onades d’ocupació. Les tecnologies si són molt eficients poden generar molts beneficis per a la humanitat però també poden crear grans desequilibris socials si no s’acompanyen de la creació de llocs de treball. Tenim grans reptes per davant. Les tecnologies exponencials resoldran desafiaments històrics de la humanitat però han d’orientar-se també a l’equilibri social. En qualsevol cas obren un món tan apassionant com vertiginós. Tot el que hem viscut des de l’etapa d’internet a mitjan dels noranta sembla l’aperitiu d’un món que accelera els seus canvis fins a fer-los exponencials. Ens hi estem acostumant i ens hi haurem d’acostumar molt més. Haurem de canviar moltes coses en la nostra vida personal (educació, salut, relacions, feina) i també en la forma com gestionem les organitzacions i la pròpia societat. Les tecnologies exponencials no passaran de llarg de ningú.