La petita xapoteja i riu a la piscina inflable que els pares li han posat a la terrassa. Ja camina i va per tot arreu! El seu besavi mira el vídeo i li cau la bava. I l´ensenya tot orgullós. Als seus 90 anys, Pere Aldosa s´ha apuntat a la moda dels smarphones, perquè la família li´n va regalar un pel seu aniversari, i se´n surt amb prou dificultats. “Fins ara tenia un mòbil bàsic, sense pantalla digital, i ja estava servit. Però aquest, que m´han regalat els fills, em serveix per veure fotos dels meus 4 néts i 2 besnéts. La petita viu a Abrera i ja camina”, explica aquest entranyable terrassenc, assidu del Casal de la Gent Gran Anna Murià. Com ell, cada cop hi ha més sèniors que han caigut a “les xarxes” dels telèfons intel·ligents. Les noves tecnologies i les xarxes socials dominen les nostres vides i la gent gran no vol quedar-se´n fora i té ganes de renovar-se i aprendre.
És evident que vivim en una època molt diferent de la dels nostres avis i també que la nova generació de gent gran ha canviat. És molt més activa i també vol ser part de l´era digital.
Surten, viatgen i es relacionen
“Avui dia els nostres sèniors no són com els d´abans. Surten, viatgen, s´interessen per la cultura, fan activitats socials i també utilitzen el mòbil per relacionar-se”, descriu Carme Blanco, la directora del Casal de la Gent Gran Anna Murià. Aquest és l´únic casal municipal que dissabte passat, 4 de juliol, va complir 18 anys de servei a la ciutat. Sis dels seus usuaris ens van rebre una tarda, mòbil en mà, per explicar-nos les seves aventures i desventures amb aquests artilugis intel·ligents. I curiosament la majoria d´ells ja han après a fer anar les pantalles digitals i el WhatsApp. A més del Pere Aldosa, vam parlar amb Encarna Moreno, Montserrat Querol, Pepita Olona, Carme Vila i Dolors Ribera. També hi era la Paquita Fontanet, apassionada de la informàtica i les noves tecnologies.
“Aquest mòbil, me´l van regalar els meus fills i mai hagués pensat que aprendria a fer-lo anar tan de pressa”, descriu l´Encarna Moreno (73 anys), una terrassenca que canta a la coral Nova Egara i la coral 2.000 del Casal. “Sóc al grup de WhatsApp de les corals i rebo missatges a cada moment. És un gran invent que ens permet comunicar-nos a l´instant entre tots”, exclama l´Encarna. “Mira! Ara acabo de rebre un missatge del meu fill des d´Eivissa, on està de vacances”, apunta amb alegria. També escolta música clàssica de Vivaldi i Beethoven mirant vídeos al Youtube.
En molts casos la gent gran mostra una gran predisposició a accedir a les xarxes socials motivada per la família. A la Montserrat Querol (69 anys) li van regalar un Galaxy Core fa un any i mig, pel seu aniversari. “Vaig preguntar molt als joves de la família i he agafat pràctica. Miro i faig fotos (no m´agraden els selfies) i el Google als vespres”, diu. També té un grup d´amistats al WhatsApp i parla amb una amiga que viu fora.
“Al meu cap no entra tanta co-sa. Sort que la meva neboda m´ajuda”, comenta per la seva banda la Pepita Olona (77 anys), una dona molt eixerida que també utilitza mòbil.
La necessitat d´estar en comunicació constant amb els fills, quan els avis tenen cura dels néts, i les facilitats que donen els mòbils han fet que les persones grans s´adaptin a les noves formes de relació en xarxa. La Carme Vila (74 anys) es va comprar un mòbil perquè “a l´estiu marxàvem a una ca-sa de pagès amb els néts i no teníem línia telefònica”, explica. “Al principi l´usava només per fer trucades però ara tinc un model més sofisticat perquè a la coral on canto som molta colla i ens comuniquem per les xarxes socials”, afegeix. També comparteix un grup de WhatsApp amb la família de Lleida que fa bullir el seu mòbil. “Potser som 150 usuaris i cada dia del món tots sabem quan és l´aniversari d´un, el sant de l´altre… És molt divertit”, diu.
Per parlar amb la Xina
La Dolors Ribera (72 anys) ha sabut treure molt partit a la tecnologia mòbil i internet. Mare de tres filles i àvia de vuit néts va decidir apropar-se al món de les xarxes socials arran de la marxa d´una de les seves filles a la Xina. “Em vaig comprar una tauleta i en tres dies vaig aprendre a utilitzar-la i a fer servir l´Skype per parlar amb ella. Internet em va ajudar a estar en contacte amb la filla encara que estigués tan lluny”, descriu la Dolors, també presidenta de l´Associació Amics/Amigues del Casal de la Gent Gran Anna Murià.
Després va arribar el mòbil i no pot separar-se´n. “És la meva vida. Envio fotos i missatges als grups del WahtsApp, en tinc un del gimnàs d´abans, un altre de les classes d´ara, de la família…” S´ha aficionat de tal forma a les xarxes socials que “veig menys la tele i estic més enganxada el mòbil”, comenta. “Cada dia repasso el Facebook i estic informada”, afegeix.
Tot i els avantatges i la gran comoditat d´anar a tot arreu amb el mòbil, aquests dispositius també tenen punts en contra. Sonen en el moment més inesperat: “Quan el meu marit està fent la migdiada se sent el clic d´entrada de nous missatges” i “s´està perdent la comunicació oral entre les persones”, diuen. En lloc de perdre temps escrivint un text hi ha qui ha descobert els missatges de veu.
El perfil del sènior digital
La nova generació dels més grans de 64 anys està canviant el seu paper a la societat digital. En lloc de veure els canvis com a observadors passius volen prendre-hi part i gaudir dels nous usos tecnològics. Una radiografia d´aquest sector en auge, realitzada per la investigadora Roser Beneito per al programa RecerCaixa, dibuixa com és l´usuari gran a les xarxes socials en déu punts claus:
►1. És una persona que ja té vida social activa fora d´internet.
►2. Prefereix la relació un a un perquè no comprèn la conversa en xarxa.
►3. El mitjà que més utilitza és WhatsApp per estar en contacte amb amics i fills i compartir fotos.
►4. Facebook també els agrada i permet la comunicació avis-néts.
►5. Intercanvia imatges, vídeos i mems sense fer servir el llenguatge escrit que li genera més dificultat.
►6. La relació “en xarxa” amb els néts es viu afectivament més relaxada.
►7. La comunicació en línia amb els fills és més complexa i genera tensions perquè se sent controlat.
►8. L´ús del mòbil l´ajuda a crear una imatge més positiva de si mateix.
►9. No li agraden els selfies.
►10. El preocupa molt mantenir la privacitat davant l´exposició pública que significa internet.