Terrassa

Terrassa ciutat turística

Nens i joves desconeixen com era la Terrassa dels anys 70. Una ciutat grisa i avorrida on la indústria tèxtil era la principal activitat econòmica. Res a veure a com és ara. La transformació va venir de la mà dels Jocs de Barcelona 92, quan va ser subseu olímpica d´hoquei herba i el seu nom va ser escoltat arreu. Els terrassencs van saber estimar una ciutat que, a hores d´ara, es postula com un exemple viu del Modernisme i, en especial, de l´industrial.
No obstant això, tot i l´esforç continuat i persistent de les administracions per divulgar el patrimoni local hi ha un fet capdal per a la coneixença de la ciutat i és que el futbolista Xavi Hernández sigui fill de la vila. La frase “el de Terrassa” quan jugava amb el FC Barcelona o amb la selecció espanyola ha fet molt més que moltes campanyes publicitàries. Ha situat la ciutat en el mapa, com també ho han fet altres esports, com l´hoquei herba (als Jocs de Londres 2012 hi havia 23 terrassencs a la selecció) i el waterpolo.

Masia Freixa, única
La imatge blanca i les formes sinuoses de la Masia Freixa han fet que sigui la carta de presentació de la ciutat. L´originalitat i bellesa de l´antiga residència familiar de l´industrial Josep Freixa dissenyada per Lluís Muncunill han fet que en les darreres setmanes aparegui a revistes de viatges (Traveler), a publicacions de companyies aèries (Vueling) i sigui motiu de reportatges (a La 2, dins l´espai “Memòria de la Terra”), per exemple.
Aquest magnífic edifici, més el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica (mNACTEC) i la Seu d´Ègara (el conjunt monumental de les esglésies de Sant Pere), és lloc de visita obligada per als turistes que s´interessen per una ciutat que ha apostat decididament per donar-se a conèixer.
Prova d´això és que el 1991 va crear una oficina de turisme, un valor a l´alça que no tenen totes les ciutats de l´entorn. Des del 2014 està situada a la Masia Freixa, al parc de Sant Jordi, i és el lloc on es centralitza tota l´activitat informativa, divulgativa i d´assessorament al visitant, per informar-lo que no només és una ciutat amb un ric patrimoni cultural, sinó també un municipi que aposta pel turisme esportiu, gastronòmic, casteller, de reunions, de natura… Un ventall prou ampli que també es publicita des de plataformes com www. minube.com; www.tripadvisor.es o www.booking.com.
Tres canals d´informació molt potents que s´afegeixen a l´oferta tradicional que es fa de Terrassa dins la marca Barcelona i que promouen organismes com la Diputació de Barcelona o l´Agència Catalana de Turisme. Sense oblidar-nos de la difusió que fan les xarxes socials (Facebook, Twitter o Instagram) i la web (www.visitaterrassa.cat) adaptada per a dispositius mòbils i que està geoposicionada.
Això vol dir que, mentre l´orientació del web se centra en la promoció turística de la ciutat i la planificació prèvia a una visita, el servei de mobilitat ajuda l´usuari a moure´s per Terrassa des del mateix moment de la seva arribada. El web té informació constant sobre museus, llocs d´interès, rutes, visites guiades, fires, festes, allotjament, oferta gastronòmica, transports, etcètera. Una pàgina renovada el 2014 i que detecta si s´està obrint en un mòbil o tauleta (immediatament s´obre la versió per mobilitat) o amb un PC (s´obre la versió del web).
Tota aquesta feina de posar Terrassa com a destinació turística a Catalunya ha fet que, per exemple, ara figuri a les propostes de Turistren (escapades lúdiques amb els Ferrocarrils de la Generalitat). El viatger pot comprar un bitllet combinat que inclou el trajecte d´anada i tornada de la línia Barcelona-Vallès i l´entrada al mNACTEC i a la Seu d´Ègara.
A més, quan arribi pot viatjar a la Terrassa industrial i modernista des del mòbil i les tauletes gràcies a l´aplicació Terrassa Augmentada. Pot visualitzar el món real i el virtual en temps real, superposant fotos històriques dels edificis més emblemàtics de la Terrassa industrial, com pot ser l´antic Vapor Aymerich, Amat i Jover o la Masia Freixa. Precisament el Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) ha estat el monument més visitat l´any passat, amb un total de 88.409 persones.
El segueix la Seu d´Ègara (26.013), la Casa Alegre de Sagrera (22.083), el Castell Cartoixa de Vallparadís (11.516) i el Centre de Documentació i Museu Tèxtil (7.627). A més distància se situen el Claustre del convent de Sant Francesc (1.678) i la Torre del Palau i el Centre d´Interpretació de la Vila Medieval (1.375).

Cada cop més coneguda
I és que Terrassa interessa. Segons l´informe Eddetur 2014 (una enquesta sobre el perfil dels turistes i visitants a la província de Barcelona), la valoració final és d´un 4,49 (en una escala de l´1 al 5) i el 98% recomana la seva visita.
El perfil respon a un viatger de Catalunya (48,7%) i d´entre 45 i 64 anys (tot i que la franja entre 25 i 44 anys també és notòria). Els procedents de la resta de l´Estat són un 21,2% (han crescut un 2,6%) i els europeus, un 7,9% (un 2,4% més que l´any passat).
Més del 50% ja havien estat a la ciutat. Ho fan amb la parella (32,5%) aprofitant les vacances (51%) per conèixer el patrimoni cultural. El segon motiu de visita ha estat per veure la família i/o els amics (23%) i, el tercer, per raons professionals (13%). Un 45% arriba en vehicle propi i un 30%, en tren.
Una de les dades que posen de manifest un moment d´inflexió és la de pernoctacions en els hotels de Terrassa, que han crescut un 7,6% des del 2013 i més de la meitat ho han fet entre 3 i 7 nits. Van passar de 67.654 a 81.821 el 2014. Un dels establiments amb més demanda ha estat el DoubleTree by Hilton la Mola.
Uns resultats que conviden a l´optimisme perquè els terrassencs confiïn en els atractius turístics de la seva ciutat.

L´aposta per la gastronomia i l´esport
No fa gaire la selecció nacional de futbol de Xipre va estar allotjada en un hotel als afores de Terrassa. El mateix recinte va acollir fa pocs dies la presentació mundial per a la premsa internacional d´una moto d´alta gamma d´una marca reconeguda. Dos exemples que posen de manifest la importància de l´oferta hotelera a la ciutat. Altres esdeveniments, com l´Open d´Espanya de Golf, la Mitja Marató, les copes del Rei i la Reina d´hoquei herba o el Festival de Jazz van fer augmentar el nombre de clients. Són fets que s´afegeixen a altres fires, certàmens, festivals i competicions esportives que se celebren a Catalunya. Des del Barcelona Mobile World Congress 2015 fins al Sónar passant pel campionat de Fórmula 1 o de Moto GP al circuit de Montmeló. Hi ha qui defensa la denominació de Terrassa com a Destinació Turística Esportiva. “Tenim tots els elements per aconseguir-ho, només ens hem de posar d´acord tots els actors implicats”, comenta la màxima responsable de l´hotel la Mola. Un altre element atractiu és la gastronomia, amb productes de la terra (botifarra terregada, cigró menut, mongeta del ganxet, pa d´espelta de Ca n´Arnella, coca i pa de Munt, Palaudina…) i la celebració de jornades gastronòmiques. La darrera, “De tapa en tapa”, organitzada també pel Gremi d´Hostaleria de Terrassa i Comarca.

To Top