El pàdel pot ser l´excusa per trobar-se amb amics, familiars o companys de feina per gaudir d´un moment de diversió. És un esport fàcil d´aprendre i molt social. Va arribar a Catalunya a mitjan anys vuitanta i el seu creixement ha estat espectacular. A Catalunya, i segons dades de 2014, hi ha 174 clubs i un total de 12.004 federats, dels quals 7.417 són homes i 4.587, dones.
Unes xifres que augmenten any rera any perquè es juga a l´aire lliure, les normes fonamentals són fàcils d´aprendre, facilita les relacions socials (es juga per parelles), hi ha rotació de jugadors i rivals, els partits poden ser mixtes i la seva pràctica i la compra de material (pales i sabates d´esport, principalment) són assequibles per a totes les butxaques.
Assequible per a tothom
Els que s´inicien en aquesta disciplina de seguida volen continuar perquè és un esport gratificant, divertit i pensat per a gent de totes les edats perquè no cal estar en un excel·lent estat de forma.
El fet de jugar en una pista molt més petita que la de tennis (l´esport en què s´inspira) fa que els desplaçaments no siguin excessius. Els punts es guanyen amb l´agilitat, la intensitat i la rapidesa que exigeix el ritme del partit. També hi influeixen l´experiència, la col·locació en pista i la psicologia per endevinar la jugada dels contrincants.
A Terrassa en particular i en el Vallès en general hi ha un bon nombre de clubs socials i esportius que han convertit el pàdel en una de les seccions que creixen contínuament. Per donar resposta a la demanda i els associats organitzen tornejos i campionats. Un dels que tenen una millor acceptació és el d´interclubs.
Ara a l´estiu moltes entitats han aprofitat per organitzar cursos (infantils i per a adults) per tal d´ensenyar la normativa, la tècnica i les tàctiques del joc a les hores en què el sol va de baixa. Com a qualsevol altre esport s´ha d´anar amb compte quan es practica a les hores de sol.
Alguns dels símptomes habituals per l´excés de calor són les rampes (provocades per la pèrdua de minerals i la deshidratació causada per l´excés de suor); tenir una síncope (pell freda i humida o calenta i seca, vòmits, vertigen…), o un cop de calor (augment de la temperatura corporal, pols i respiració ràpida, confusió…).
Per evitar aquest quadre heu de jugar a primera o última hora del dia, amb una indumentària clara, gens ajustada, amb gorra al cap (i mullant-se el cap sovint) i beure constantment aigua o begudes isotòniques (la set és el primer símptoma que anuncia la deshidratació).
Escalfar abans de jugar
En aquest punt, la prevenció és fonamental com també ho és a l´hora d´escalfar la musculatura per evitar lesions indesitjades com els trencaments fibril·lars, les sobrecàrregues, les contractures o les tendinitis.
Una de les més habituals és l´epicondilitis, coneguda com el colze del tennista. No obstant això, l´aprenentatge correcte de com portar a terme els cops, els desplaçaments i la coordinació del cos minimitza els problemes físics, com també una correcta alimentació prèvia al partit.