Opinió

Comunitat de propietaris: nova llei

S’ha fet una reforma a fons de tota la normativa que regula les comunitats de propietaris a Catalunya, que fa temps que estàvem esperant.

El 21 de juny de 2015, entra en vigor la modificació del llibre cinquè del Codi Civil de Catalunya que determina i estableix els importants canvis (llei 5/2015 de 13 de maig publicada al DOGC 20/6/2015).

Doncs bé, cal reconèixer, en primera instància, que el Parlament de Catalunya ha estat receptiu a la demanda principal que se li feia per part de les cambres de la propietat i altres organitzacions i col·lectius, en ordre a ampliar el termini de garantia o privilegi de les comunitats en les reclamacions dels deutes dels propietaris morosos. Finalment ha quedat aquest termini de privilegi sobre el deute per a la comunitat respecte de l’any en curs i els quatre anys anteriors (abans només era un any anterior).

Només per això, ja valia la pena la reforma.

Altrament, són moltes les modificacions tècniques que s’introdueixen, que malgrat el caràcter tècnic tindran una incidència molt gran en la vida de la comunitat.

Per exemple, s’acaba amb les dues convocatòries per a les juntes, queda només en una (la qual cosa al primer temps provocarà problemes ja que fins ara tothom estava acostumat a anar a la segona convocatòria que es feia mitja hora més tard), però també canvien temes com els terminis per impugnar l’acta de la comunitat (que manté 1 any per a uns temes, amb certes modificacions importants de contingut, però amplia de dos a tres els mesos d’impugnació més habituals). Canvia radicalment com es forma la voluntat de la junta en els tipus d’acords que requereixen més que majoria simple, voluntat de la junta que es formarà successivament per als absents i la determinació de quin és el sentit del vot dels absents (canvi interessantíssim, ja que implica modificar inclusivament la tramesa dels acords i de les actes, entre d’altres qüestions que afecten a més temes com la pròpia impugnació d’acords). També canvia la forma de notificació pel que fa al taulell d’anuncis de la comunitat.

Un tema absolutament transcendent (i els anteriors també ho són) és que es distingeix entre quotes de participació (que seria la quota de propietat i que només es pot modificar per unanimitat) i les quotes de contribució a les despeses, que poden modificar-se encara que no hi estigui d’acord el propietari afectat, si així ho acorda la majoria qualificada de les quatre cinquenes parts de propietaris i quotes.

S’introdueix, per primera vegada, que es meritin automàticament interessos des del moment en què se n’ha de fer el pagament corresponent i aquest no es fa efectiu (i no des de la interpel·lació al deutor com fins ara).

Bé, aquest és un primer tast de la reforma, però hi ha moltes més modificacions que anirem destacant.

A la Cambra de la Propietat pot obtenir més informació (www.cambrapropietat.com) i, ja ho avancem, estem preparant una nova “Guia de les comunitats de propietaris”.

Cal tenir-ho ben present.

Es distingeix entre quotes de participació i quotes de contribució a les despeses

To Top