El repte era dissenyar un vehicle que pugui portar astronautes a Mart i que els hi permeti viure a la superfície del planeta mentre organitzen una base permanent. El resultat ha estat el disseny de tres missions tripulades, elaborades íntegrament per 40 estudiants de l’Escola Superior d’Enginyeria Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat). Tots ells projectes viables,
Ho han fet tenint en compte diversos aspectes, tant als que afecten les característiques de la nau espacial (amb quins materials i com ha de construir-se, el combustible que utilitzarà i la manera d’entrar a l’atmosfera marciana i aterrar a la superfície marciana), fins a planificar com poden sobreviure els astronautes en el planeta roig mentre organitzen una futura base permanent.
“Durant la seva formació, l’estudiant d’enginyeria ha de comprendre i aprendre fórmules, equacions, teoremes i tot el conjunt del llenguatge científic que, durant la seva vida professional, haurà de transformar en solucions tecnològiques”, explica Miquel Sureda, professor de la UPC-Eseiaat i responsable de l’assignatura Disseny de vehicles espacials. “També ha de ser capaç de projectar aquestes solucions i posar-se en situacions reals amb projectes versemblants i viables. Per això, el repte que els hi vaig proposar va ser dissenyar un vehicle que pugui portar els astronautes a Mart i que els hi permeti viure a la superfície del planeta mentre organitzen una base permanent”, afegeix.
La iniciativa forma part de la política docent del centre, que impulsa la formació en enginyeria desenvolupant projectes viables. Segons els estudiants, els tres projectes serien tecnològicament factibles perquè totes les tecnologies plantejades s’utilitzen en l’actualitat. Tanmateix, Ignacio Párraga matisa que “la viabilitat depèn d’un avanç significatiu en la fabricació de panells solars i el desenvolupament final del Super Heavy Luncher del programa SpaceX, o del Lon March 9 de l’empresa CALT”.