Terrassa

Posaran tendals per fer ombra al Centre de Terrassa

L’Ajuntament també ha acordat ambs els comerciants del Mercadal que allarguin els tendals de les parades

Tram del carrer de Sant Pere on l'Ajuntament preveu instal·lar tendals / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Serà una prova pilot. L’Ajuntament instal·larà aquest estiu uns tendals a dos trams del carrer de Sant Pere, al Centre, per crear-hi espais d’ombra. És un dels aspectes de la campanya “Terrassa, a punt per a la calor” anunciada pel consistori i que inclou el condicionament de 22 refugis climàtics i 13 espais climatitzats.

La prova amb tendals es durà a terme al carrer de Sant Pere, a l’altura del carrer del Cardaire i a la del carrer de la Palla. Les proteccions seran “de tela ignifuga i normativa”, segons l’Ajuntament. S’ha escollit aquesta ubicació perquè el carrer és adequat per a la mesura “per les seves dimensions”. També, perquè ja compta amb els ancoratges i perquè té activitat comercial.

Un altre punt del mateix pla afecta el Mercadal Martí l’Humà. Des de finals de juny i durant el mes de juliol, el recinte del mercat dels dimecres, a l’avinguda de Béjar, comptarà amb la presència de dos tècnics de Creu Roja durant les hores puntes de calor, de les 10 a les 13 hores. Aquestes persones oferiran informació respecte a què fer per evitar cops de calor o la necessitat de no sortir a hores punta i d’hidratar-se, entre altres recomanacions.

D’altra banda, l’Ajuntament ha consensuat amb els paradistes que allarguin, si és possible, els tendals de les seves respectives parades per tal cobrir els passadissos per on transiten els visitants. A més, el consistori també facilitarà ventalls per tal de combatre la calor.

l’Ajuntament ha consensuat amb els paradistes que allarguin, si és possible, els tendals de les seves respectives parades per tal cobrir els passadissos per on transiten els visitants

El pla contempla l’elaboració de documents informatius destinats als grups de risc, com són la gent gran (especialment per sobre de 75 anys), les persones amb circumstàncies socials complexes i aquelles amb discapacitats i limitacions de mobilitat o autocura, els malalts crònics o els infants menors de 4 anys. Aquest any, el casal Anna Murià amplia el seu horari i restarà obert el mes de juliol matí i tarda. Una altra novetat: les biblioteques municipals que obren a l’agost (la Biblioteca Central de Terrassa i les dels districtes 3, 4 i 6) disposaran de sales relacionals per a ús de persones de més de 60 anys.

La campanya contempla l’activació d’un pla preventiu per temperatures altes que fa un seguiment “de les situacions de fragilitat de persones i famílies que poden veure’s agreujades per l’augment excessiu de les temperatures, sobretot en el cas de les persones grans, els infants i les persones malaltes”.

Els refugis

Terrassa tindrà 22 refugis climàtics, amb un de nou: l’Alberg municipal. Dels 13 espais climatitzats, també n’hi ha dos de nous: la seu de Creu Roja i la biblioteca de la UPC. A més, les 302 fonts públiques s’han pogut tornar a obrir amb el nou decret de sequera.

Carrer de Sant Pere / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Pel que fa a la infància i adolescència, l’Ajuntament atorga ajuts a les entitats per cobrir les visites a les piscines públiques dels infants i adolescents que fan casals d’estiu municipals.

Els usuaris dels espais de Districte Jove també comptaran entre les seves activitats amb sortides a les piscines. Des de l’àrea de Serveis Socials es fan recomanacions als responsables dels casals d’estiu per protegir-se de la calor i per dissenyar les activitats tenint en compte les temperatures. En cas que hi hagi onada de calor s’activarà el protocol de Protecció Civil.

Cops de calor

El consistori recorda que els dies de calor intensa “es poden produir efectes negatius en el cos humà”. El cop de calor és la més greu de les malalties relacionades amb aquest context “i es dona quan s’arriba a temperatures extremes” i el cos perd la capacitat de controlar-les. L’evolució és molt ràpida, sobtada i breu. L’administració ha divulgat consells d’autoprotecció, recordant la importància de beure força aigua, fer àpats lleugers i evitar les activitats físiques a l’exterior a les hores més dures. S’insisteix els usuaris del servei de Teleassistència de la necessitat de prémer el botó vermell del dispositiu quan es presentin símptomes com el mal de cap intens, el mareig, la desorientació o el pols arrítmic.

To Top