Festa Major

I tu, recordes aquell concert a Terrassa?

Aquells que tinguin memòria recordaran altres recintes emblemàtics que van viure moments de glòria durant la Festa Major

La Festa Major de Terrassa no té un escenari de concerts definit. Enguany podrem gaudir de moltes actuacions durant el cap de setmana més important de l’any, i totes elles des de diferents punts de la ciutat: la rambla d’Ègara, la plaça Didó, l’Espai Vapor, el Parc de Vallparadís, la plaça Vella i la plaça Nova, entre d’altres, seran els punts neuràlgics pel que fa al vessant musical de la festa, uns espais que ens permetran escollir entre una gran oferta de grups i cantants.

Aquests escenaris fa anys que estan en funcionament, però aquells que tinguin memòria i hagin viscut de prop les festes majors, recordaran altres recintes emblemàtics que van viure moments de glòria, que van acollir grans artistes de renom nacional. Rosario Flores, Alejandro Sanz, Sergio Dalma, Orquesta Mondragón, Joaquin Sabina, Sau, Jarabe de Palo, Els Pets, Hombres G, Rosana o La Oreja de Van Gogh van aconseguir passar a la història de la ciutat amb els seus concerts, i cap d’ells es va produir en els espais que ara estan en funcionament. I tu, quin concert de Festa Major recordes?

Estadi Olímpic

Molts terrassencs tindran un record de viure un concert a l’Estadi Olímpic. Grans artistes reconeguts han actuat sobre aquest escenari, que permetia viure l’experiència d’un gran concert multitudinari. Un exemple mític és el de l’actuació d’Isabel Pantoja el 1986. “Jo recordo clarament veure als Hombres G l’any 1988, tenia uns 14 anys, i eren els homes de l’època, va ser increïble i el recordo amb molta il·lusió”, explica la promotora de concerts Ester Llena.

“També recordo el concert del Sergio Dalma anys després. Una anècdota: es va barallar amb el personal de seguretat perquè estaven molestant als que estaven a la primera fila”. No oblida tampoc el gran concert de Orquesta Mondragón: “Va començar a ploure i van haver d’aturar el concert una estona, i després el van reprendre”. L’humorista Pol Mallafré recorda clarament un concert en aquest espai: “Tenia uns 10 anys quan vam anar amb la família a veure a Rosana, era un concert massiu, em va impactar molt veure a tanta gent allà”, explica.

La Rasa

Actualment el carrer de la Rasa encara és un dels punts de referència de la Festa Major. Els escenaris de la plaça Didó i de l’Espai Vapor reuneixen a grups de gèneres alternatius durant cada nit de la festa. L’humorista Pol Mallafré recorda veure fa anys un concert de Vidres A La Sang durant una de les nits del Jove que li va impactar molt, “vaig quedar impressionat”, explica. Aquest any el grup torna a formar part del cartell de Festa Major, i el Pol ho té clar: “Tornaré a assistir al seu concert, estaré a primera fila sens dubte!”. L’historiador Mingo Ferran també recorda un concert ben recent, de l’any passat, de Javier Sólo y La Banda del Vecino. En l’actualitat aquest escenari representa un punt de trobada per tots aquells amants dels gèneres rock, punk, electrònica, grunge i dark, una fusió única que representa un segell propi.

Poliesportiu de Can Jofresa

Un espai que permetia portar a Terrassa a grans artistes amb reconeixement nacional. Un que segurament viurà a la memòria de molts ciutadans es va produir el 2007: Joaquín Sabina i Joan Manuel Serrat van iniciar la seva gira “Dos pájaros de un tiro” precisament en aquest poliesportiu: “En aquell moment era impossible perdre’s aquest concert, jo sempre he sigut molt ‘sabinero’, més fins i tot que ‘serratero’”, explica l’historiador Mingo Ferran. Un concert al qual també va assistir l’humorista Pol Mallafré i que recorda molt nítidament. Fa uns mesos es va estudiar des de l’Ajuntament recuperar aquest espai, una proposta que finalment no s’ha materialitzat.

Portal de Sant Roc

Podríem ocupar tota aquesta pàgina enumerant els artistes que van passar per aquest escenari, ja extingit. “Recordo el concert de Sopa de Cabra el 1990”, explica David Traver. Una anècdota curiosa: els artistes van quedar-se després de l’actuació signant autògrafs. Ester Llena va assistir al concert de Sau el 1991: “Jo tenia uns 16 anys, ells havien publicat el seu disc ‘Quina nit’. Encara no eren gaire coneguts, però ja començaven a sonar”. També hi va estar present al concert de Lax’n’Busto el 1992 i a l’actuació de Capdetrons al 1993, “recordo moltíssims d’aquells anys”. Al Portal de Sant Roc no només se celebraven concerts, també durant anys va acollir l’inici de la gran revetlla, que durava fins a la matinada. Va ser a partir del 1994 que era el punt de trobada del “Jove, tu també pots…”, que comptava amb la presència de diverses entitats i grups de la ciutat. Es van viure espectacles de perruqueria, de dansa amb trapezi i de teatre al carrer.

Vallparadís

Les anècdotes de les nits a Vallparadís segurament són moltes. El musicòleg Pere Portero recorda un concert al Torrent de les Bruixes: “Vaig veure a Oques Grasses quan encara no eren gaire coneguts, sempre m’han agradat molt i va ser un concert molt festiu”. Pel Marc Riera, integrant de Doctor Prats, aquest també és un espai que li porta molts records únics:“Recordo molt quan vam tocar al Torrent de les Bruixes l’any 2015, van ser els inicis de la banda, ho recordo amb molta estima”. És cert que Vallparadís és un dels eixos principals dels concerts de la Festa Major, per aquest espai han passat artistes coneguts com Ladilla Rusa, Triquell, Carla Miralda, i Lildami, i també d’altres emergents que omplen el cartell de la Festa Major.

Plaça Nova

A dia d’avui la plaça Nova continua esdevenint un dels punts neuràlgics de la Festa Major. Enguany artistes com Chenoa, La Húngara o The Tyets trepitjaran aquest espai per fer el seus concerts, que prometen ser dels més multitudinaris del programa. Chenoa, per exemple, ja va actuar en una altra edició: “Jo vaig anar a aquest concert l’any 2004, encara el recordo”, explica el musicòleg Pere Portero. Ja fa anys que aquest escenari està en actiu. Hem pogut veure artistes de renom nacional, com Duo Dinamico o Pitingo, però també grups internacionals com Boney M o ABBA Revival, demostrant la importància d’aquest escenari. “L’any 2013 vaig veure en directe a Dyango, un clàssic de la cançó romàntica, em va agradar molt. I el que és millor: el vam poder veure des del balcó de casa d’un amic, per tant, teníem una vista esplèndida de l’escenari”, assegura l’historiador Mingo Ferran.

Parc dels Catalans

Em va marcar moltíssim el concert de Jarabe de Palo l’any 1998. Quan vaig veure la màgia que tenien sobre l’escenari i com gaudien fent música, alguna cosa va fer clic en mi. Al dia següent, vaig comprar-me el seu disc i em vaig comprar la meva primera guitarra a Casa Farràs”, explica Marc Riera, membre de la banda Doctor Prats. Un concert multitudinari que recorda també l’Ester Llena: “Vuit mesos abans, Jarabe de Palo havia fet un concert a la Factoria Cultural i no hi va anar gairebé ningú. Per Festa Major, van necessitar escolta policial”. Llena recorda altres noms: “per exemple Rosario Flores, impossible superar el seu ‘duende’”. Mingo Ferran no oblida un concert que va marcar la ciutat: “l’any 2001, quan van actuar La Oreja de Van Gogh, aquell espai se sentia com si fos el Palau Sant Jordi, va ser impressionant”.

I tu, recordes aquell concert a Terrassa?
To Top