Opinió

Omplir els anys de vida. La importància d’entrenar el cervell

Georgina Caballé Ardid, Neuropsicòloga i coordinadora de l’AVAN Terrassa

En el marc de la setmana de l’Alzheimer, és important reflexionar sobre com aquesta malaltia afecta la nostra vida quotidiana i la de les persones que estimem. .

L’Alzheimer és una de les formes més comunes de demència, i sovint comença amb petits oblits que poden semblar inofensius però que, amb el temps, poden esdevenir debilitants. Això ens porta a considerar la importància de mantenir una bona salut cognitiva al llarg de la nostra vida.

Tenir una paraula a la punta de la llengua, preguntar-se què he vingut a buscar a la cuina o si he tancat la porta de casa amb clau són petites “dificultats” i queixes que ens podem trobar en el nostre dia a dia a mesura que ens fem grans. L’envelliment és una etapa del cicle vital complexa en què el col·lectiu que en forma part presenta una gran heterogeneïtat. Algunes persones envelleixen de forma òptima gaudint d’una bona qualitat de vida. En canvi, altres poden presentar dificultats en les funcions cognitives que impactaran directament en la quotidianitat del dia a dia. Existeixen factors que hi poden influir?

D’entre totes les variables que hi intervenen, n’hi ha una que és poc coneguda però que té un gran pes: la reserva cognitiva.

La reserva cognitiva és l’habilitat del cervell per fer front als canvis cerebrals a conseqüència de l’envelliment. Per entendre aquest concepte, podríem afirmar que el cervell és com un múscul: aquelles persones que han mantingut al llarg de la seva vida relacions socials satisfactòries, que han estat immerses en entorns estimulants i s’han implicat en activitats significatives disposaran de més reserva per fer front a l’envelliment. Disposar de més reserva cognitiva suposarà que el nostre cervell es mostrarà més resistent a possibles lesions futures. Tanmateix, mantenir una alimentació saludable per evitar factors de risc vascular (hipertensió, colesterol, entre d’altres), fer exercici físic de forma moderada i gaudir d’un entorn estimulant seran factors protectors per arribar a la vellesa amb una bona reserva cognitiva.

La realització d’activitats que afavoreixin l’estimulació i l’entrenament cognitiu proporciona una reserva cognitiva que permet a la persona rendir amb força normalitat en presència d’anomalies cerebrals. Es poden fer tallers de memòria en petits grups, jocs de taula o bé aprofitar les noves tecnologies per treballar amb programes especialitzats d’estimulació cognitiva (programes d’ordinador, tauletes, consoles…).

Participar en activitats socialment compromeses per tal de mantenir-se connectat amb la societat. Aquestes poden ser molt variades: participació en tallers o cursos, anar a xerrades o conferències, fer accions de voluntariat, anar a buscar els nets…

L’activitat física i l’exercici aeròbic tenen potencials beneficis cognitius. L’ideal és incloure l’exercici físic a les nostres activitats diàries: pujar per les escales, aparcar el cotxe dos carrers més enllà o baixar una parada abans de l’autobús, aprofitar qualsevol encàrrec per sortir a caminar… Però també es poden fer activitats físiques com ioga o taitxí, a part de les tradicionals caminades o exercicis aeròbics.

Mantenir una alimentació rica, equilibrada i variada. Són sobradament coneguts els beneficis de la dieta mediterrània.

En aquesta setmana de l’Alzheimer, és crucial recordar que mantenir una bona salut cognitiva no només pot retardar l’aparició de la demència, sinó que també pot millorar la qualitat de vida en general. Participar en activitats que estimulin la ment i el cos, mantenir una dieta equilibrada i estar socialment actius són passos importants per construir una reserva cognitiva sòlida. Us animem a aprofitar les activitats i recursos disponibles a la ciutat de Terrassa durant aquesta setmana per aprendre més sobre com protegir el vostre cervell i el dels vostres éssers estimats.

El pròxim dimecres 25 de setembre, des de la Fundació AVAN Neurologia, farem un tastet gratuït del programa NEUROGYM, d’estimulació cognitiva per a persones sanes, a la seu de Terrassa de la Fundació AVAN.

Us animem a participar-hi!
Lloc: Fundació centre cívic Avel·lí Estrenjer 2a planta
Data: dimecres 25 de setembre d’11 a 12.30 hores
Cal inscripció prèvia trucant al 937882080 o enviant un correu a terrassa@avan.cat

To Top