Opinió

Amb el Vallès, Catalunya és més

El poeta sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, escrivia al poema “Corrandes d’exili” que “En ma terra del Vallès / tres turons fan una serra, / quatre pins un bosc espès, / cinc quarteres massa terra. / Com el Vallès no hi ha res”.

En ple 2024, el Vallès Occidental s’ha convertit en un dels pols econòmics del sud d’Europa. Aporta 29.484,7 milions d’euros al PIB de Catalunya i és un dels territoris més industrialitzats, amb més empreses i que genera més llocs de treball de la península Ibèrica. Al mateix temps, el Vallès acull una població de gairebé un milió de persones i és un territori divers, amb desenes de cultures, llengües i procedències d’arreu del món. Va ser terra d’acollida de les migracions durant la postguerra i continua acollint les migracions del segle XXI, amb gairebé el 13% de població d’origen estranger.

La nostra comarca és diversa en molts aspectes. Tenim algunes de les ciutats més poblades del país i també municipis rurals que defensen el territori i s’esforcen per preservar la seva singularitat, l’equitat i la igualtat d’oportunitats.

El Vallès Occidental afronta grans reptes socials, econòmics i culturals. Lluitar contra la precarietat laboral, aconseguir un accés digne a l’habitatge als nostres pobles i ciutats, promoure l’ús del català en un territori on només una de cada cinc persones el té com a idioma habitual o aconseguir més infraestructures sanitàries, educatives o de mobilitat respectant l’entorn i el medi ambient en són alguns exemples.

També cal que el Vallès Occidental, com a territori i com a comarca, s’endinsi profundament en qüestions socials com la igualtat i el feminisme i sàpiga treure profit de la diversitat cultural que acull, promovent i defensant la pròpia cultura catalana i gaudint de les noves cultures que arriben a la comarca. I sense oblidar que un territori de persones treballadores ha de ser un baluard contra la ultradreta.

Esquerra Republicana és un partit profundament arrelat a la comarca, amb 87 regidores i regidors, 2 vocals d’entitats municipals descentralitzades i les alcaldies de Sant Quirze del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Vacarisses, Sant Llorenç Savall i Ullastrell. Des de les alcaldies i els governs municipals el nostre partit treballa per impulsar polítiques republicanes, per aconseguir, des dels pobles i les ciutats, un país més pròsper, just, cohesionat, ecologista, feminista i lliure. El nostre és un territori divers, sí, però som la segona comarca en aportació de vots al projecte republicà a les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, després del Barcelonès.

Així doncs, el Vallès Occidental afronta, com el país, reptes immensos que caldrà abordar amb serenor i radicalitat democràtica, sumant sinergies entre els diversos agents econòmics, socials i culturals que conformen la comarca.

Caldrà comptar amb les diverses sensibilitats socials per projectar i aplicar polítiques republicanes efectives que ajudin a millorar la vida d’una societat tan diversa i heterogènia i alhora aconseguir un Vallès més just, pròsper, feminista, ecologista, amb més ús i defensa de la nostra llengua, i que es converteixi en un territori clau per aconseguir l’alliberament nacional de Catalunya, que serà del tot la millor manera per millorar la vida de les persones.

Per tot això, les i els sotasignats d’aquest article creiem fermament que Esquerra Republicana és i ha de ser l’eina útil per aconseguir aquests objectius. ERC ha de ser el partit que apliqui les polítiques per fer avançar tothom, per fer avançar el Vallès Occidental i per fer avançar Catalunya. Per això hi militem i ens hi esforcem cada dia.

Esquerra està en procés de reformular-se, de renovar-se i d’adaptar-se als nous reptes de país dels anys vinents. Necessitem i volem un partit fort, unit, obert, plural, transparent, sensat i honest. Necessitem un partit amb un lideratge clar, que sumi, que sigui capaç de lligar i relligar el partit amb la societat que representa. Ens cal un lideratge reconegut per votants i no votants, que vagi més enllà dels límits del partit i que s’adreci al conjunt de la ciutadania, al conjunt del país i a la seva gent. Per tot això, en defensa del Vallès, de Catalunya i pel projecte d’Esquerra Republicana de Catalunya donem suport al company Oriol Junqueras i Vies perquè pugui entomar la presidència del partit i encarar de forma oberta i honesta els reptes actuals i els que vindran.

Amb el Vallès i amb Oriol Junqueras, Catalunya és més.

Els i les sotasignats són vallesans i vallesanes membres del Consell Nacional d’ERC i alcaldes republicans del Vallès Occidental:
Toni Masana Ubach, alcalde de Vacarisses, president comarcal i conseller nacional
Joan Solà Herms, alcalde de Sant Llorenç Savall
Jaume Puig Puig, alcalde d’Ullastrell, conseller nacional
Isaac Albert Agut, conseller nacional, president ERC Terrassa
Montserrat Soler Pons, consellera nacional, vicepresidenta Consell Comarcal, regidora Rubí
Eva Soler Guallart, consellera nacional i diputada provincial, regidora Palau-solità i Plegamans
Anna Piñol Serra, consellera nacional i regidora Matadepera
Lurdes Serra Suñé, consellera nacional i regidora Ripollet
Santi Valls Molina, conseller nacional, regidor Sabadell, secretari de Mobilització i Coordinació Municipal d’ERC, membre de l’Executiva Nacional.
Mingo Messeguer Garcia, conseller nacional, Sabadell
Xavier Belmonte Garcia, conseller nacional, president ERC Barberà del Vallès

To Top