Opinió

Que hi ha algú a la oposició?

Salvador Cardús i Ros

Dimarts 25 de juny, l’alcalde Jordi Ballart i el seu equip de govern van presentar el balanç del seu primer any de mandat. En síntesi, “Terrassa va bé”. Enhorabona. Però, tot i que he esperat deu dies, m’ha sorprès que l’oposició no n’hagi dit res.

Segons la crònica de l’acte que va publicar el Diari de Terrassa, la ciutat també va bé pels socis de govern. Ona Martínez, d’ERC, va parlar de la recuperació de l’orgull terrassenc, paradoxalment i en bona part, gràcies al Govern de la Generalitat d’ERC. Meritxell Lluís, de Junts, es va felicitar d’haver bastit una “síntesi poderosa” entre els diversos grups. No és poca cosa, vist l’historial d’enfrontaments que arrossegaven tant al Parlament com aquí. I com que només conec el resum publicat per Diari de Terrassa, no puc afirmar amb rotunditat que ningú no parlés d’allò que més em reocupa a mi: que a dinou districtes electorals, Vox ja sigui la segona força política. Però si ja anem bé, tranquils i endavant les atxes.

El meu comentari, però, és pel silenci clamorós del partit de l’oposició, el PSC i la seva cap de llista, Eva Candela. Entenc que entre la Festa Major i, sobretot, la feina que deu tenir com a diputada del PSC al Parlament de Catalunya per fer president Salvador Illa, podria ser que li hagi passat per alt aquesta efemèride. O fins i tot que el PSC pensi fer-ho més endavant. Ara bé, repeteixo que em sembla molt estrany que el primer any de Ballart no sigui avaluat pel principal partit de l’oposició. És que també s’apunten al “Terrassa va bé”? Res a dir pel fet que als barris hi creixi l’extrema dreta? Veuen ben prioritzades les obres pagades a mitges amb els Next Generation? És bona l’evolució de les empreses municipals i de les concessions privades? Amb ERC i Junts al govern, s’ha notat una millora en la presència del català al carrer a l’hora de fer complir les lleis i normatives? I, és clar, m’hauria agradat saber quin balanç fa el PSC de l’evolució del tema eternament estrella a Terrassa: la mobilitat.

Que ERC i Junts siguin l’equip municipal és bo per a l’estabilitat general del govern de la ciutat. I sobretot és bo per a Tot per Terrassa, que esquiva dues oposicions, per petites que siguin. Perquè és obvi que, amb exactament la mateixa gestió d’aquest darrer any, si aquests dos partits haguessin estat a l’oposició, n’haurien fet tota mena de dures crítiques, d’altra banda, previsibles. Sent al govern, sense que posi en dubte la bona feina que hi fan, s’acaba fer d’oposició. Aquí pau, i allà glòria.

Tanmateix, no hi pot haver bon govern si no hi ha bona oposició. Una oposició que no vol dir controvèrsia gratuïta, només per fer-se veure. I si no dubto pas que aquesta oposició hi és en el dia a dia, i que es fa amb els mecanismes institucionals que hi ha previstos, sí que penso que cal que també sigui feta en públic.

De manera que, sí, he trobat a faltar el balanç públic del primer any de gestió municipal de part del PSC. També és cert que hi ha temps per fer-lo. No pas ara, a vigílies de vacances, però sí a l’entrada de curs, aquest proper setembre. Això, és clar, si no tornem a estar a les portes d’unes noves eleccions i tenim part dels nostres regidors en plena campanya.

To Top