Cultura i Espectacles

“Kit” urbà per no perdre’t cap festival

Et presentem una petita guia de butxaca dels festivals culturals que se celebren aquest cap de setmana i el següent a Terrassa.

La biennal Manifesta, a la Plaça Didó / ALBERTO TALLÓN

Són tants els festivals a Terrassa, que ens generen una mica d’“overbooking”. Però amb una bona planificació, tothom podrà fer un tast de cadascun.

De fet, la majoria s’allarguen durant tot el dia amb diverses opcions horàries. Com ara el TNT, que va començar ahir als teatres de la ciutat. També la Biennal Manifesta, amb “performances” a la plaça Didó les tardes de divendres i dissabte. El Mutacions també comença avui a la Nova Jazz Cava, si bé demà es desplaça al parc de Vallparadís. A més, Moventia Sarsa celebra dissabte i diumenge la seva fira cultural. I Mos Maiorum estrena l’obra “Solar”, diumenge, a Tub d’Assaig.

Per a la setmana vinent deixarem la celebració del Festival Latent, que es va presentar ahir a la Sala Muncunill. Serà el 4, 5 i 6 d’octubre, igual que el macroesdeveniment Festival Moaré, que obrirà les portes de molts espais industrials reconvertits per a usos culturals.

Festival Mutacions

27 i 28 de setembre
Punxadiscos obert a Vallparadís i música avançada a la Cava

El festival Mutacions torna avui vespre a la Nova Jazz cava, amb el concert d’Standstill i la banda terrassenca Guineu. Dissabte vespre seguiran el mateix “combo” d’artista internacional més un de local, explica David Martínez, impulsor del festival. En el cas de demà hi actua James Ruskin i Dark Vektor. Tanmateix, cal afegir una actuació extra: la d’Hereus del Beat i una sessió d’improvisació col·lectiva amb Raplegats. “Introduïm altres estils, no volíem que Mutacions només s‘identifiqués amb la música electrònica”, afegeix Martínez.
El festival també té altres canvis, com la durada. “L’any passat tot just vam fer un dia, ara passem a dos”, avança Martínez. A banda de la part nocturna, també repeteixen la diürna: Hi haurà cabina oberta (cadascú pot punxar l’àlbum de vinil que vulgui) i micròfon obert (per cantar o actuar). Es farà des de les 11 hores i fins a les 14 o 15 hores. Aquesta part migra enguany de la Masia Freixa al parc de Sant Jordi, a l’Espai Vela del parc de Vallparadís.

Festival Manifesta

27, 28 i 29 de setembre
“Performances” a la plaça Didó i obres d’art a la Seu d’Ègara

Aquest festival té dos seus a Terrassa. Per una banda, a la Seu d’Ègara, fins a sis artistes han distribuït sengles intervencions artístiques arreu de les diferents esglésies. Aprofitant la biennal Manifesta, l’entrada és gratuïta.
Per una altra banda, la part més efímera de Manifesta es troba a la plaça Didó. Allà s’ha establert la carpa itinerant de Manifesta i acull avui divendres activitats com el taller del projecte “Orden público” (18 hores) i la “perfomance” musical d’Helena Laguna Bastante i Pau Gurpegui (20 hores). Demà dissabte s’hi projecta el vídeo “Oído odio” (19 hores) i el joc “La lloca Loca LGTBIQ+”. A més, el col·lectiu Liminal actua diumenge a la Sala Muncunill (12 hores).

El TNT a l’Ateneu Candela / ALBERTO TALLÓN

Festival TNT

27, 28 i 29 de setembre
Una ruta per les instal·lacions gratuïtes i teatres de carrer

Heu començat a trobar-vos “modernets” acabats d’arribar del barri de Gràcia de Barcelona? No us espanteu, és que ha començat el festival TNT!
Ahir dijous van començar els primers passis a teatres (amb la immensa majoria de les entrades exhaurides), però també s’han obert les instal·lacions fixes i gratuïtes: A l’Ateneu Candela (visitable de 18 a 23 hores), a la Sala Muncunill (de 16 a 20 hores) i al pati de la casa Soler i palet (20 a 23 hores).
Si teniu ganes de gresca, el Foyer del Teatre Principal acull sengles sessions de DJ gratuïtes, divendres i dissabte (a partir de la mitjanit).
En voleu més? Marta Izquierdo porta el seu teatre de carrer en dues sessions gratuïtes: dissabte a la Plaça Montserrat Alavedra (18.30 hores) i diumenge a la plaça de la Torre del palau (12 hores). I a les 13 hores, concert familiar de la Cia Le Parody al pati de l’Ajuntament.

La biennal Manifesta a la Sala Muncunill / ALBERTO TALLÓN

Festival Latent

Cal Reig serà l’epicentre del disseny gràfic amb la visita de creadors emergents

“El festival manté l’esperit d’apostar pel talent emergent en el disseny”, avança un dels seus fundadors, Xavier Lienas. L’únic canvi serà la ubicació: l’edició de 2024 es farà a la nau de Cal Reig, local on assagen els Minyons. Lienas s’ha mostrat il·lusionat amb la ubicació, destacant que l’espai regenerat ofereix “una conjunció interessant amb la modernitat”.
La programació del divendres 4 d’octubre estarà plena de conferències i xerrades amb diferents professionals de les arts gràfiques, i caldrà comprar entrada per accedir-hi. Lienas s’ha mostrat satisfet amb l’acolliment del públic: “Estem a sis o set entrades de fer sold-out”.
En canvi, la jornada de dissabte 5 d’octubre serà totalment gratuïta. Segons Albert Soriguera, cofundador del Latent, “els artistes que hi participen, no venen a ensenyar portfolis, que és fàcil de veure, sinó a mostrar el procés creatiu d’un estudi prestigiós”.
Entre les conferències d’avui, destaca la presència de Folch i l’estudi barceloní Abuela.

Festival Moaré

4, 5 i 6 d’octubre
La Frikassa, tast de vins, mostra de glosa, fira del dibuix, rua de llibres en català…

El Moaré se celebrarà el 4, el 5 i el 6 d’octubre en sis espais d’allò més emblemàtics i inclourà una cinquantena de propostes, com ara la “Macroviciada 2.0” sobre videojocs que fa La Frikassa (a la Masia Freixa). A més a més, al Centre hi haurà una mostra de vins i tapes (dissabte, al Camí Fondo), activitats del festival Latent (dissabte, a Cal Reig), les portes obertes a la Casa Alegre de Sagrera (dissabte i diumenge), l’activitat comercial de Botigues al Carrer (divendres), la Fira del Dibuix (diumenge, a la plaça Vella), la Fira del Llibre en Català (dissabte, al Raval), la Fira d’Intercanvi de punts de llibre (dissabte a la Rambla) i la II Mostra de Glossa (dissabte, al Vapor Ventalló).
A més, a Cal Reig hi haurà projeccions audiovisuals i una iniciativa de la colla: “Minyons Experience”. També hi haurà activitat als voltants del Vapor Albinyana.

“Kit” urbà per no perdre’t cap festival
To Top